ЮНЕСКО нарахувала в Україні трохи менше 300 зруйнованих об’єктів культури

Фото: Сергій Бобок / Харків Times

В опублікованому звіті Спеціалізованої установи Організації Об’єднаних Націй ЮНЕСКО (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) зазначається, що станом на 26 липня ця міжнародна організація нарахувала в Україні 274 культурні об’єкти, пошкоджені росіянами від початку повномасштабного вторгнення у лютому минулого року.

Про це Харків Times дізнався зі звіту, оприлюдненого ЮНЕСКО 31 липня.

«Станом на 26 липня 2023 року ЮНЕСКО підтвердила пошкодження з 24 лютого 2022 року 274 об’єктів — 117 релігійних об’єктів, 27 музеїв, 98 будівель, що мають історичну та/або мистецьку цінність, 19 пам’ятників, 12 бібліотек, 1 архіву», – йдеться у цьому звіті.

Пошкодження культурних об’єктів зафіксовані в Донецькій (78), Харківській (55), Київській (38), Луганській (33) та Чернігівській областях (17). Також пошкодження зафіксували в Запорізькій та Сумській областях — по 12 об’єктів, в Одеській та Миколаївській — по 8, Херсонській (6), Житомирській (3), Вінницькій (2) і Дніпропетровській та Львівській областях (по 1).

У звіті пояснюється, що попередня оцінка шкоди культурним цінностям проведена «шляхом перехресної перевірки повідомлень про інциденти з кількох надійних джерел».

Мабуть, Міністерство культури та інформаційної політики України міжнародна організація надійним джерелом не вважає. Адже станом на початок липня 2023 року, за інформацією МКІП, від початку вторгнення рф в Україні зруйновано або пошкоджено 1582 об’єкти культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини.

«Міністерство культури та інформаційної політики України продовжує фіксувати пошкодження об’єктів культурної інфраструктури в Україні внаслідок російської агресії. Так, станом на 26 червня 2023 року збитків зазнали 1582 об’єкти культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини. З них майже третина (585) – зруйновані», – йшлося у повідомленні Міністерства.

Загалом постраждали 755 клубних закладів, 598 бібліотек,  84 музея та галереї, 26 театрів та філармоній й 119 закладів мистецької освіти.

Оцінки міжнародних експертів співпадають із оцінками нашого Міністерства лише у переліку найбільш постраждалих регіонів. І там, і там це Донецька, Харківська, Київська та Луганська області.

Як повідомляв Харків Times, у середині жовтня 2022 року Спеціалізована установа Організації Об’єднаних Націй ЮНЕСКО (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) підтвердила, що з 24 лютого в Україні пошкоджено 204 культурні об’єкти. Чверть з них, 51 культурна пам’ятка, знаходяться у Харківській області.

Станом на середину квітня 2022 року Департамент культури і туризму ХОВА повідомляв про 80 пам’яток архітектури та вісім пам’яток культурної спадщини, знищені або пошкоджені російськими окупантами з 24 лютого.

На початку травня 2022 року харківські правоохоронці розпочали досудове розслідування порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК) з приводу фактичного знищення Національного музею всесвітньо відомого українського філософа Григорія Савича Сковороди у селі Сковородинівка Богодухівського району Харківської області.

25 квітня 2023 року близько 9:15 російські окупанти завдали ракетний удар по центру Куп‘янська. Внаслідок обстрілу була зруйнована будівля Куп’янського краєзнавчого музею, загинула директорка цього закладу та її заступниця.